Co zjeść, aby schudnąć?
Zazwyczaj jedzenie kojarzy się głównie z tyciem i zwiększaniem masy ciała. Są jednak produkty, których zjedzenie jest cennym składnikiem diety i może skutecznie wspomóc gubienie zbędnych kilogramów. Świetną przekąską poobiednią może być jabłko. Dostarczają one mnóstwo potrzebnych organizmowi substancji, a szczególnie przydatna przy diecie powinna być pektyny. Działają one w ten sposób, że oczyszczają jelita i zmniejszą ilość trujących substancji w organizmie. Wskazane jest jedzenie jednego jabłka dziennie.
Do swojego menu warto dodać również chociażby grejpfruta. Zaleca się zjedzenie jego połówki na około pół godziny przed posiłkiem. Grejpfrut powoduje, że komórki w wolniejszym tempie przyswajają produkty odżywcze. Sprawia to, że poziom cukru we krwi wzrasta znacznie wolniej. Często, co wielu może zaskoczyć, przy diecie poleca się także ryż. Umiejętnie przygotowany zawiera wiele potasu, który wiąże nadmiar wody znajdującej się w komórkach tłuszczowych.
Jest także źródłem żelaza i białka.