Wartościowe składniki diety
Są różne taktyki tracenia wagi – niektórzy uważają, że należy nie jeść, inni, że powinno się jeść mniej, a jeszcze inni, że wszystko uzależnione jest od tego, co jemy. Jakie składniki warto wprowadzić do codziennego menu, aby stracić na wadze? Świetny rozwiązaniem jest ananas. To produkt mało kaloryczny, o aromatycznym zapachu i genialnym smaku. Dodatkowo jest źródłem bromeliny, czyli enzymu, który wpływa na znaczące przyspieszenie przyswajania białka. Dotyczy to jednak tylko świeżych owoców – ananasy z puszki nie zawierają tegoż enzymu. Doskonałym dodatkiem do obiadów mogą być brokuły.
Charakteryzuje je niska kaloryczność – na 100 gram przypada tylko około 30 kcal. Najlepiej podawać je po przegotowaniu w wodzie lub na parze. Brokuły są źródłem kwasu foliowego, witaminy C i żelaza. Jako dodatek do obiadu spiszą się także algi. Przede wszystkim dostarczają do organizmu jod, którego niedobór może prowadzić do otyłości. Algi łatwo znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, a sprawdzą się jako dodatek do najróżniejszych posiłków.