Rzodkiewka – dostarczyciel witamin i minerałów
Rzodkiewka w naszej diecie z pewnością korzystnie wpłynie na nasz organizm. Ten produkt roślinny zawiera mnóstwo substancji oraz witamin, który w pozytywny sposób oddziałują na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Czego źródłem są rzodkiewki? Roślina ta ma w sobie bardzo dużo witaminy C, która odpowiedzialna jest za budowanie kolagenu i zwiększa naszą odporność na przeziębienia oraz choroby. Rzodkiewka jest także bogata w witaminy z grupy B, E oraz PP.
Rzodkiewka często zalecana jest osobom, które próbują stracić na wadze – na 100 gram rzodkiewki przypada 16 kilokalorii. Jest także bogata w błonnik, dzięki czemu reguluje pracę układu trawiennego.
Produkt ten doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek czy sałatek. Znane są także właściwości lecznicze rzodkiewki.
Dzięki swojej zawartości wpływa na poprawę pracy ludzkiego serca, nadszarpniętego przez codzienny stres. Jednocześnie pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi, przez co staje się szczególnie ważnym składnikiem dla cukrzyków.